ARCONIC 2019/2020 Lezárás

ÖSSZEGZŐ SZAKMAI BESZÁMOLÓ 

ALU-mánia

Az 2019/2020-as tanévben az Arconic pályázat, a Science, Technology, Engineering and Math az-az a STEM program keretében iskolánk tanárai, oktatói tartottak érdekes szakmai előadásokat négy intézmény tanulói számára 5 héten keresztül. A Székesfehérvári Szakképzési Centrum több városi intézményéből érkező diákok az előadásokat korszerű digitális eszközökkel támogatott környezetben, az erre a célra kialakított szakmai tanteremben hallgathatták. A foglalkozások célja az volt, hogy a tanulók megismerjék az alumínium ipari technológiákat és az alumínium gyártás folyamatát. Az előadás sorozat kezdeteként a résztvevők felfedezték az anyagok, a fémek kémiai és fizikai tulajdonságait és azok rendszerét, főként a gyakorlatból merített példákon keresztül. A foglalkozás során a tanulók megismerték az alumínium és ötvözeteinek a szerkezetét és azok tulajdonságait. A cél a hőkezelés, a szilárdságnövelés és a könnyű megmunkálhatóság elvi alapjainak, valamint az autóipari alkalmazásainak az elsajátítása volt. A tanulók hallottak az öntészeti és hengerlési eljárásokról, valamint a hengerelt termékek vizsgálatának ellenőrzéséről, a szakítóvizsgálatról is. A tanulók érdeklődve figyelték, amikor a foglalkozásvezető bemutatta az öntészet széles körben használt termékeit, például a robbanómotorok motorblokkjait, szivattyúházakat, víz- és gázszelepeket, fürdőkádakat vagy ajtókilincseket.

Mindezen elméleti alapok bemutatásával az oktatók felkészítették a diákokat az ezt követő gyakorlati foglalkozásokra.

Összességében elmondhatjuk, hogy olyan előadásokon vehettek részt a tanulók, ahol sikerült átadni az érdeklődőknek azt a szakmai tudást, melyek hozzájárulhatnak a későbbi szakmai kompetenciájuk fejlődéséhez.

Bevetésen az alumínium

Az elméleti alapok elsajátítása után a tanulók 4 héten keresztül a megszerzett ismereteket gyakorlati tevékenységek során alkalmazhatták. A tanulók megismerkedtek az alumínium hegesztés berendezésével. AZ AWI hegesztő használatával lehetőségük nyílt a különböző vastagságú alumínium hegesztésére. A foglalkozások során a tanulók különféle anyagvizsgálati eljárásokat végeztek acélon, és az alumínium különböző ötvözetein. Keménységmérést, szakítóvizsgálatot, törésvizsgálatot és mikroszkópos vizsgálatokat is végrehajtottak különböző méretű próbadarabokon. Az eszterga gépek mellett lehetőségük nyílt arra, hogy saját kezűleg készítsenek el különböző munkadarabokat. Bemutatásra került a CNC marógép, ahol a diákok a gyakorlatban is kipróbálhatták a marógéppel való megmunkálását az alumíniumnak.

A gyakorlati foglalkozások lehetőséget teremtettek arra, hogy egy átfogó elméleti és gyakorlati ismeretháttérrel, a tanulók képesek legyenek egy általuk megtervezett munkadarab létrehozására is. A szakkör lényegét az adja, hogy a diákok a munka és a kreatív alkotás örömét is megtapasztalhatták a foglalkozások során. A résztvevő tanulók visszajelzései is mutatják, hogy a kreatív tevékenységek ragadják meg leginkább a figyelmüket, amely felkeltheti és megerősítheti a tanulók jövőbeni elkötelezettségét a szakma iránt. A gyakorlatban elsajátított ismeretek segítenek kialakítani a gyakorlatias feladatértelmezést, körültekintést, elővigyázatosságot és a problémamegoldó képességüket, melyek a 21. századi munkavállalóknak elengedhetetlen ismérve.

Székesfehérvár, 2020. január 30.