Kollégium bemutatkozás

Bemutatkozás

A Székesfehérvári SZC Váci Mihály Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium immár több mint 40 éve fogadja a diákokat. A kollégium célja, hogy olyan miliőt biztosítson, mely az otthon melegét és az oktatás feltételeit is szolgálja.
A kollégium egy épületben helyezkedik el az iskolával és a tanműhellyel, így az iskolába járás kényelmes a diákoknak. A kollégiumi épületrész három emeletből áll, minden emeleten közel 10 szoba található. Az összesen 100 férőhelyes kollégium közel 60%-os kihasználtságon működik, így a kollégiumi szobák nagy részében 2, 3, 4 fő lakik. Minden folyosóhoz tartozik egy vizesblokk, mely a diákok higiéniáját biztosítja. A kollégiumban különféle szolgáltatások is a diákok rendelkezésére
állnak, úgymint:

• Sulinet terem: 10 asztali számítógéppel felszerelt informatikai szoba.
• Kondi terem: lehetőséget teremt a fiatalok folyamatos testedzésére.
• Mozgás szoba: tornaszőnyegek biztosítják a mozgáshoz-tornához szükséges feltételeket.
• Életmód projekt: amely a fiatalokat érintő kamasz problémákat tematizálja.
• Teremfoci: kollégiumunk szervesen részt vesz a székesfehérvári és fejér megyei iskolai és kollégiumi foci bajnokságokon.
• Részvétel a székesfehérvári kollégiumok programjain (versmondó versenyek, környezetvédelmi és egészséges életmód vetélkedők).

A kollégium pedagógiai filozófiáját az egyénre szabott fejlesztés határozza meg. Kiemelten fontos eszköz az egyéni törődés és a szülőkkel való aktív kapcsolattartás. A kollégium légkörét a családiasság jellemzi, létszámából és pedagógiai attitűdjéből adódóan. A kamaszkor nehézségeit segítő beszélgetések és a nyitott légkör biztosítja.

A kollégium központi helyszínén-közösségi terében valósulnak meg azok a nem-formális oktatást megvalósító foglalkozások, melyek tartalmát a „Kollégiumi nevelés országos alapprogramja” tartalmaz.

Saláta Dániel
Intézményegység vezető