Bemutatkozás

“… a falak ereje nem a kőben vagyon, hanem a védők lelkében.”
(részlet Dobó István várkapitány beszédéből – Gárdonyi Géza: Egri csillagok)

Iskolánk a Székesfehérvári Szakképzési Centrum egyik tagintézménye.
A „Váci”, hivatalos nevén Székesfehérvári SZC Váci Mihály Ipari Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma 1970. szeptember 5-én kezdte meg a vasas, gépész szakemberek képzését. Az intézmény a VIDEOTON mellett található, zöld környezetben, több évtizedes fák árnyékában, kinti sportpályákkal. Az idők folyamán több alkalommal módosult az iskola szerkezete, módosultak a tanított szakmák, egyesek eltűntek, mások keletkeztek, az ipari környezet szükségleteinek megfelelően. A szokásos gépész szakmákon túl képeztek itt kohászokat, galvanizálókat, mechanikai-, illetve orvosi- műszerészeket, dieselmozdony szerelőket.
Jelenleg szakgimnáziumi (4+1 év) képzés keretében autószerelő, autóelektronikai műszerész valamint ráépülő szakmaként autótechnikus, szakközépiskolai képzés (3+2 év) keretében gépi forgácsoló, ipari gépész, hegesztő, épület- és szerkezetlakatos, szerszámkészítő, járműfényező, karosszéria-lakatos végzettséget szerezhetnek a nálunk tanuló fiatalok. Iskolánk 2015. évtől a felnőttoktatásba is bekapcsolódott. Jelenlegi tanulólétszámunk 560 fő.
A 2020/2021. tanévtől kerül bevezetésre a technikumi képzés közlekedésgépész és gépész ágazatban, 9-13 évfolyammal – érettségit és technikusi végzettséget ad –, illetve a szakképző iskolai képzés gépész és közlekedésgépész ágazatban 9-11 évfolyammal – szakképesítést ad –, ezekre épülően további szakmák sajátíthatóak el.
A diákoknak a felvételhez orvosi alkalmassági vizsgálaton is meg kell felelni a szakma által támasztott követelményeknek.
A szakmai gyakorlatot 9. évfolyamon az iskolai tanműhelyben, a sikeresen letett alapvizsga után a következő évfolyamtól, duális partnereinknél vállalatoknál, cégeknél teljesítik a diákok. Nyáron összefüggő szakmai gyakorlaton is részt vesznek a tanulók. Gyakorlati oktatásvezető segíti a megfelelő gyakorlati képzőhely megtalálását.
Az intézményben egy épülettömbben helyezkedik el az iskola, a 100 fő befogadására képes kollégium, és a14 oktatóteremmel rendelkező tanműhely.
Tanulóink tanulmányi eredménytől függően részesülhetnek állami ösztöndíjban, az arra érdemes tanulók a Székesfehérvár Megyei Jogú Város által kiírt ösztöndíjra is pályázhatnak.
Az iskola különféle tanulást támogató programokban, pályázatokban vesz részt. Az ismeretszerzést sok szempontból igyekszünk támogatni, többek között tanáraink oktatóink rendszeres továbbképzésével, korszerű oktatási eszközök beszerzésével, használatával, a tanulók üzemlátogatásával a csúcstechnikát képviselő cégeknél, és nem utolsó sorban az iskolai élet színesítésével.
Minden törekvésünk arra irányul, hogy a felvételt nyert diákok a végzettséget jelentő bizonyítvánnyal, jó szakemberként, jó emberként hagyhassák el az iskolát.
Az intézmény évtizedek óta egyik fontos bázisa a közlekedésgépész- és gépészképzésnek. Jelenleg a városi és környékbeli cégek szinte mindegyikénél dolgoznak volt vácis diákok, akikre büszkék lehetünk.

Székesfehérvár 2019. október